AMAT crea una nova eina de control de l'absentisme laboral a les empreses

Quan ve una crisi, l'absentisme baixa i quan les coses comencen a anar millor, puja, com les marees ", va assenyalar el passat dimarts 27 de febrer el president de Cepime, Antonio Garamendi, destacant que el 2017 els processos d'incapacitat temporal es van elevar un 6, 72%. 

En concret, amb 4,5 milions de processos d'incapacitat temporal per contingències comunes, l'absentisme laboral va tenir un cost directe per a les empreses de 6.273 milions d'euros, als quals segons la patronal de les pimes caldria sumar altres 63.863.000 d'impacte sobre el PIB pel cost d'oportunitat perdut davant la rebaixa de producció de béns i serveis.

A aquesta xifra caldria sumar-li altres 6.614.000 d'euros de la factura que generen les baixes a la Seguretat Social el que acaba provocant un impacte econòmic global de 76.000 milions d'euros lligat a l'absentisme laboral, segons les estimacions considerades per Cepime i l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball (AMAT).

El creixent volum d'absentisme equival al fet que 920.000 treballadors no haguessin acudit cap dia de l'any al seu lloc de treball. I, encara que l'efecte també es deu a la incorporació d'un major nombre d'ocupats, la proporció ve augmentant davant el més dur de la crisi. El 2013 la mitjana van ser 18,5 empleats de baixa per cada 1.000 i el 2017 la xifra va augmentar a 23.

Des Cepime i AMAT assumeixen que no és possible delimitar quin percentatge de l'absentisme és fraudulent i quin correspon a malalties o accidents reals però, preocupats per l'alça que sembla acompanyar la recuperació econòmica, han dissenyat una eina per controlar-lo.

En concret, AMAT ha creat una calculadora que permetrà a qualsevol empresari poder portar un control de l'absentisme dels seus empleats, del cost que té per a ell i l'administració, i comparar-lo amb el de la resta del país.

L'eina, que s'oferirà gratuïtament des del web de Cepime, comptarà amb tres versions en funció del nombre de detalls que es vulguin oferir. La versió bàsica ofereix un càlcul amb sol informar de l'empresa, la seva facturació, nombre d'empleats i dies de baixa.

L'anàlisi és més detallada si s'accedeix a una de les calculadores més completes que analitzen també el sector d'activitat o el conveni a què està subjecta, ha explicat en una roda de premsa Pedro Pablo Sánz, director gerent d'AMAT.

"El problema de les pimes és que no tenen departament laboral ni de recursos humans", explica Garamendi, que assevera que fins ara el de l'absentisme laboral "és un tema que se'ls escapa" però que amb aquesta eina podran mesurar.

"L'eina és fonamental. Avui tots parlem d'absentisme però calia demostrar-públicament" i quantificar-lo, ha defensat Mariano de Diego Hernández, president d'AMAT.

Per Cepime, ha explicat Garamendi, l'absentisme és un tema cabdal. Tant que consideren fonamental que la taula de negociació col·lectiva oberta amb els sindicats per negociar els salaris reculli el seu impacte en el sou variable. "Estem disposats a compartir l'estalvi" de costos que s'aconsegueixi reduint l'absentisme en forma de "més ocupació i millors sous", va asseverar el president de la patronal de pimes.

Més enllà, un i altre van defensar la necessitat que les mútues puguin donar d'alta als treballadors de baixa per qualsevol tipus de malaltia -i no només per accidents laborals, com ara- per aconseguir una major eficiència.

Mútues i empresaris es van pronunciar en aquest sentit de cara al desenvolupament del reglament del paper de les mútues, tot i que l'esperança del sector a aconseguir l'èxit és mínima ja que històricament s'ha reservat a la Seguretat Social la revisió de les baixes per contingències comunes per a evitar que les empreses pressionin a concedir altes abans que el pacient estigui recuperat.

 

Font Cinco Días

SERVEIS PRINCIPALS

Laboral

Fiscal

Gestoria

Juridic

OTTESA ASSESSORS

Av. Prat de la Riba, 19 - Altell

Tel: 973 24 06 00

Fax: 973 23 90 36

email: ottesa@ottesa.com

LOCALITZACIÓ